Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 030-6047679
  • info@allinonefinance.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  030-6047679
24-04-2018

Hoger salaris, funest voor toeslagen.

Jouw recht op toeslagen hangt af van het inkomen. En wanneer het inkomen stijgt kan dit effect hebben op de al toegekende toeslagen.

De Belastingdienst verstrekt toeslagen op basis van een geschat inkomen. Je weet nog niet wat je in 2018 exact gaat verdienen, dus moeten toeslagen wel verstrekt worden op basis van schattingen. Een euro meer of minder verdienen maakt meestal geen verschil, maar het kan wel. Een lichte stijging van het inkomen kan zelfs negatief uitpakken, omdat het jou minder recht geeft op toeslagen.

Welke toeslagen zijn er?

Twee toeslagen zijn bedoeld voor ouders met kinderen, namelijk het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag.
Het kindgebonden budget geeft ouders met een laag inkomen recht op extra bestedingsruimte. Zie het als een aanvulling op de kinderbijslag. De kinderopvangtoeslag is om de kosten van het op laten vangen van de kinderen financieel dragelijker te maken.
De andere twee zijn de zorgtoeslag en de huurtoeslag. Deze tegemoetkomingen zijn erop gericht om mensen met een laag- of een middeninkomen tegemoet te komen.

Wanneer moet je toeslagen terugbetalen?

Tot 1 mei heb je de tijd om de aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2017 in te dienen. Hierin wordt ook het recht op toeslagen meegenomen. De Belastingdienst toetst of je ook echt recht hebt op de toeslagen die je in 2017 hebt gekregen. Is jouw inkomen gestegen vorig jaar? Dan loop je kans om een deel van de ontvangen toeslagen terug te moeten betalen. Daar kun je nu niets meer aan veranderen, maar kom wel gelijk in actie voor 2018. Waarschijnlijk gaat de Belastingdienst namelijk voor 2018 uit van dezelfde gegevens als ze gebruikt hebben in 2017.

De terugvordering door de Belastingdienst kan fors zijn

Stel je hebt recht op zorgtoeslag en huurtoeslag. En laten we even aannemen, dat jouw inkomen vorig jaar ingeschat op 22.000 euro. In werkelijkheid was het 22.500 euro.
Op basis van die 22.000 euro had je recht op 196 euro per maand, bij een maandelijkse huursom van 600 euro. Door de stijging van het inkomen naar 22.500 euro had je in werkelijkheid maar recht op 62 euro per maand. Je moet dus 134 euro x 12 = 1.608 euro terugbetalen omdat je 500 euro bruto meer hebt verdiend. Achteraf gezien had je de inkomensstijging dus beter niet kunnen krijgen.

Pas op met salarisstijgingen!

Heb je recht op toeslagen en maak je bij de werkgever promotie? Maak op toeslagen.nl gelijk een berekening om de consequenties door te rekenen. Als het jou meer kost dan het oplevert, kun je beter van het hogere salaris af zien. Je kunt beter minder werken. Aan de andere kant is het niet verstandig om af te zien van een promotie. Door het te weigeren stagneert de groei van het inkomen. Ieder stapje omhoog is er weer één. Maak hierin een overweging voor jezelf.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens