Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 030-6047679
  • info@allinonefinance.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  030-6047679

Rookmelders wettelijk verplicht vanaf 1 juli 2022

Ook in bestaande gebouwen zijn rookmelders vanaf 2022 verplicht. Maar wat is het nut ervan?

Nieuwe verplichting

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning in Nederland een rookmelder op te hangen. Het plaatsen van rookmelders is sinds 2003 al verplicht in nieuwbouwwoningen, maar vreemd genoeg nog niet voor bestaande woningen. En dit terwijl brand of rook geen enkel onderscheid maakt tussen nieuwbouw of bestaande bouw. Daarom geldt vanaf 1 juli 2022 de regel dat ook bestaande woningen voorzien moeten zijn van rookmelders. 

En omdat het hier om een wettelijke verplichting gaat, kan dit ook van invloed zijn op jouw verzekeringen.

Het nut van rookmelders

Om bewoners te beschermen tegen brand en rook is het ophangen van rookmelders noodzakelijk. Want hitte en rook die vrijkomen tijdens een brand kunnen levensgevaarlijk zijn. Rookmelders zorgen ervoor dat je, bijvoorbeeld ‘s nachts, op tijd uit dit soort situaties kunt ontsnappen. Doordat je reuk ‘s nachts niet werkt is het noodzaak dat je gealarmeerd wordt. Door rookmelders te plaatsen, en dan  ook gelijk op verschillende plekken in de woning, kun je jezelf hiertegen beschermen. 

Installatie

Bij het plaatsen van rookmelders is er een aantal dingen waar je op kunt letten. Zo zijn er rookmelders speciaal tegen rook, maar er bestaan ook rookmelders die alleen reageren op hitte. Afhankelijk van de ruimte kun je beslissen welke het beste past. Ook is het belangrijk dat je op elke verdieping minimaal één rookmelder plaatst.
Er bestaan zelfs rookmelders die je met een speciale koppeling met elkaar kunt verbinden, zodat ze, bij een alarm gelijk allemaal af gaan.  

Specificaties 

Volgens de wet moeten de rookmelders voldoen aan de NEN-14604 en een CE keurmerk hebben. Pas dus op met goedkope rookmelders en ga direct voor een kwalitatief goede melder. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 23-03-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.