Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 030-6047679
  • info@allinonefinance.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  030-6047679

Een verzilverhypotheek - Wat kun je ermee?

Met de opeethypotheek kun je de overwaarde deels uit je huis halen, maar sta wel stil bij de nadelen.

Volgens de AFM wordt er te weinig gewaarschuwd voor de verzilverhypotheek. Deze hypotheek heeft voordelen, maar er zijn ook een aantal gevaren.

Met de verzilverhypotheek, ook wel de opeethypotheek genoemd, maak je gebruik van de overwaarde in je huis zonder deze te verkopen. Het geleende bedrag krijg je uitgekeerd en hier kun je bijvoorbeeld jouw pensioeninkomen mee aanvullen. Op deze manier kunnen gepensioneerden een deel van de overwaarde in het huis gebruiken, zonder het huis te verkopen.

Wanneer vestig je een verzilverhypotheek op het huis?

Het pensioeninkomen kan door verschillende oorzaken tegenvallen. Er is bijvoorbeeld een pensioentekort of de AOW-uitkering valt laag uit, omdat de partner nog niet pensioengerechtigd is. Huiseigenaren kunnen het inkomen aanvullen door het huis te verkopen en met de overwaarde geld achter de hand houden. Maar wat als je jouw huis niet wilt verkopen? Met een verzilverhypotheek kun je een deel van de overwaarde uit het huis halen.

Hoe werkt het met de verzilverhypotheek?

Deze hypotheekvorm wordt vaak gekozen door senioren met een pensioentekort en een grote overwaarde in de eigen woning. In deze hypotheek leen je eigenlijk een bedrag waarbij jouw huis als onderpand dient voor de lening. Banken zijn bereid om een deel van de overwaarde op deze manier aan jou te lenen. Het gaat bijvoorbeeld om maximaal 75% van de executiewaarde van het huis. Een taxateur kan de waarde bepalen.

De hypotheeklasten van de verzilverhypotheek worden voldaan vanuit de extra hypotheek op het huis. De huiseigenaar krijgt dus een bedrag in één keer uitgekeerd en de rentelasten worden ook voldaan vanuit de overwaarde in het huis.

Wat is het bezwaar van deze hypotheekvorm?

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hebben niet alle huiseigenaren met een opeethypotheek voldoende informatie gekregen over de gevaren van een extra hypotheek. De verstrekte informatie is vaak te algemeen en zonder het benadrukken van de gevaren. Bij een sterke daling van de huizenprijzen kan er door de verzilverhypotheek eerder een restschuld ontstaan. Ook rekenen geldverstrekkers vaak een hogere rente voor deze hypotheekvorm.

Alleen een opeethypotheek afsluiten na een grondig persoonlijk advies

Een opeethypotheek afsluiten kan een verstandig besluit zijn, maar is zeker niet voor iedereen een slimme keuze. Het blijft natuurlijk wel een lening die je afsluit. De hypotheek moet ook goed passen bij jouw toekomstvisie. En er moet ook stil worden gestaan bij de gevolgen van dalende huizenprijzen. Ga dus eerst het gesprek aan met onze adviseurs voordat je hierin een beslissing neemt.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 30-12-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.